Manuele therapie
Manuele therapie heeft als doel de beweeglijkheid van gewrichten te verbeteren en spieren flexibeler te maken, evenals het verminderen of onder controle houden van pijn. De manueel therapeut spoort de oorzaken van pijn en beklemming op en behandelt ze.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Stap 1: Vraaggesprek Hierdoor krijgen we inzicht in de oorzaak en het verloop van je letsel of disfunctie, waarbij sociale en psychologische factoren worden meegenomen.
Stap 2: Functieonderzoek Met provocatietesten en functietesten zoals gewrichts-, spier- en neurologische testen wordt de plaats, graad, ernst en oorzaak van de klachten vastgesteld.
Stap 3: Aanvullend onderzoek Afhankelijk van de resultaten van het functieonderzoek kunnen specifieke aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd om spieren, gewrichten, zenuwstelsel, bindweefsel en algemene gezondheid te evalueren. Hiermee stellen we een diagnose op die past bij je gezondheidsproblemen en ontwerpen we een behandelingsprogramma op maat. Indien nodig vragen we, in overleg met de behandelende arts, aanvullende onderzoeken aan zoals röntgenfoto’s, echografieën of MRI-scans.
Stap 4: Behandeling De behandeling is gericht op het hervatten van je dagelijkse activiteiten en het verbeteren van je algehele gezondheid, met als doel het verbeteren van het bewegingsapparaat en het verminderen van pijn. De behandeling omvat instructies, begeleiding en educatie over gezond bewegen.
Manuele technieken omvatten onder andere mobilisaties, oscillaties, stretching, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, neurogene mobilisaties, zachte gewrichtsmanipulaties, medische oefentherapie, stabilisatietraining, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, en rug- en nekscholing.